Het Westelijk Front

Eind negentiende eeuw, ook wel de ‘gouden periode’ genoemd, had het Tweede Duitse Rijk onder keizer Wilhelm II de ambitie om een wereldmacht te worden. Toen Duitsland deze ambitie kenbaar maakte, door middel van militaire versterking, voelden de andere wereldmachten zich bedreigd. Er volgde een periode van militarisering en onderlinge verdragen tussen de grootmachten van Europa, die de expansiedrang van Duitsland moesten onderdrukken. Na de moord op Frans Ferdinand in Sarajevo volgde er een kettingreactie die de wereld in razend tempo meesleepte in een van de bloederigste en meest zinloze conflicten die de wereld ooit had gezien: The Great War. 
 
Op deze reis gaan we een deel van het Westelijk Front bekijken waar het zwaarst werd gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog en waar een aantal grote offensieven hebben plaatsgevonden, waaronder de Slag aan de Somme in 1916. We zullen onder andere het indrukwekkende Vimy Ridge Canadian Memorial bezoeken en de loopgraven bij Beuamont-Hamel. Ook het "In Flanders Fields Museum" in Ieper en het "Historical Museum of the Great War" in Péronne zullen niet ontbreken. Een van de hoogtepunten van deze reis is tevens de ‘Last Post’ Ceremonie onder de Menen Poort in Ieper die we bij zullen wonen.

Reisbeschrijving

Dag 1:

Vanuit Nederland rijden we naar Péronne gelegen in Noord-Frankrijk en bezoeken we het "Historical Museum of the Great War." In dit museum krijgt u een goed beeld van het leven aan het Westelijk Front. Hierna rijden we door naar het overnachtingshotel.

Dag 2:

Vandaag rijden we na het ontbijt richting het gebied dat bekend staat om een grote slag dat hier plaatsvond tijdens de Eerste Wereldoorlog, te weten: de Slag aan de Somme. We beginnen bij een sectie van het Westelijk Front en bezoeken de Ulster Tower en het Thiepval Memorial. Hierna volgen we het Somme front richting Beaumont-Hamel waar we het Newfoundland Memorial bezoeken. Hier kunt u via de nog intact zijnde loopgraven door het Niemandsland wandelen en ervaart u hoe dicht de linies op elkaar lagen. Hierna rijden we naar Lochnagar Crater: een van de grootste kraters van het Westelijk Front. 


 Dag 3:

Onze dag begint bij het ondergrondse museum "Wellington Quarry". Hier leefden de geallieerde genisten en andere troepen soms weken onder de grond terwijl ze tunnels onder de vijandelijke linies groeven. Na dit bezoek rijden we door naar de Duitse militaire begraafplaats Neuville-Saint-Vaast met ruim 44.000 graven. We vervolgen onze route hierna naar de Cabaret-Rouge British Cemetary waar de Britse onbekende soldaat werd weggehaald om herbegraven te worden in Westminster Abbey te Londen. Verder bezoeken we Notre Dame Lorette en de Ablain Saint Nazaire Franse militaire begraafplaats. De dag sluiten we af met een bezoek aan het indrukwekkende Vimy Ridge Canadian Memorial waarna we terugkeren naar het hotel.

Dag 4:

Na het ontbijt rijden we naar het plaatsje Ieper waar we het "In Flanders Fields Museum" bezoeken. Ieper lag tussen 1914-1918 precies op de frontlinie en kreeg vier grote offensieven te verduren die de stad zo goed als volledig vernietigden. Na dit bezoek rijden we naar de Britse begraafplaats Essex Farm Cemetary dat tussen 1914-1918 als veldhospitaal fungeerde. Hier werkte de Canadese veldchirurg John McCrae, bekend van het gedicht “In Flanders Fields” dat hij hier schreef. Hierna rijden we naar het kleine plaatsje Langemark en bezoeken we de gelijknamige Duitse militaire begraafplaats. Via St. Juliaan en Vancouver Corner rijden we door naar Passendale en Tyne Cot British Cemetary.  Na het diner in Ieper wonen we ‘s avonds om 20:00 uur "the Last Post" Ceremonie bij onder de Menen Poort. Hierna rijden we terug naar het hotel.

Dag 5:

Na het ontbijt verlaten we ons hotel en bezoeken een kleine Amerikaanse militaire begraafplaats bij Waregem. Hierna rijden we door naar de Britse militaire begraafplaats St. Symphoriën, vlakbij Mons Bergen waar ook de eerste confrontatie plaatsvond tussen de Duitse frontsoldaten en Britse verkenners in 1914. St. Symphoriën heeft een zeer bijzondere opzet en u kunt hier de graven van de eerste en laatste gesneuvelde Britse soldaat bekijken. Tevens is dit ook de rustplaats van de laatst gesneuvelde Canadese soldaat. Hierna rijden we terug naar Nederland en eindigt onze reis over het Westelijk Front.

© Roy de Lange

Het Westelijk Front

  • Unieke introductie over de Eerste Wereldoorlog
  • Verblijf in het centrum  van Arras en Ieper
  • Ervaar de Menenpoort ceremonie in Ieper
  • Reisbegeleiding door specialistische gids (Roy de Lange) 
  • Een kleine groep mensen en dus meer tijd en vrijheid
  • De vrijheid om te lunchen en dineren op eigen gelegenheid


Data en prijzen

13 - 17 april 2020
EUR 665,-  p.p. 
Toeslag 1-persoonskamer EUR 240,-


[email protected]


© Roy de Lange

KvK: 70837821