Operatie Overlord

Na jaren van voorbereiding en onderzoek ging 'Operatie Overlord' van start die de geschiedenisboeken in zou gaan als de grootste amfibie operatie die de wereld ooit had gezien. In de ochtend van 6 juni 1944 zou de hele wereld gespannen afwachten wat de uitkomst zou zijn van deze dag. Deze datum zal voor eeuwig de geschiedenis in gaan als D-Day en betekende het begin van de bevrijding van Europa dat gebukt ging onder het nazi-regime.

 Tijdens deze reis krijg u een algehele indruk hoe de geallieerde landingen op 6 juni 1944 in zijn werk gingen. We bezoeken de belangrijkste plekken en u krijgt uitgebreide informatie over wat er per locatie heeft plaatsgevonden. Om de hoeveelheid informatie behapbaar te houden, is deze reis ingestoken op basis van de Eerste Fase van 'Operatie Overlord'. Dat wil zeggen dat de focus tijdens deze reis komt te liggen op de evenementen die tot en met 7 juni 1944 plaatsvonden langs de Normandische kust. 

© Roy de Lange

Reisbeschrijving

Dag 1:
Vandaag reizen we in een ontspannen tempo vanuit Nederland naar het gezellige Franse havenplaatsje Dieppe, waar we aan het begin van de avond aankomen in ons overnachtingshotel. De rest van de avond heeft u ter vrije besteding en kunt u op eigen gelegenheid een hapje eten, bijvoorbeeld in een van de gezellige restaurants met terrasjes in de binnenhaven van Dieppe.

Dag 2:
Onze eerste dag in Normandië staat in het teken van 'Operatie Jubilee', een van de eerste geallieerde landingen die op 19 augustus 1942 plaatsvond bij het havenplaatsje Dieppe. In de ochtend zullen we de nog aanwezige Duitse verdediging in de haven en op de kliffen van Dieppe bekijken, waarna we door zullen rijden naar Puys en Pourville-sur-Mer om een totaalbeeld te krijgen van de situatie op de desbetreffende dag. In de loop van de middag rijden we naar de regio Calvados en brengen we bij het vertrek uit Dieppe nog een kort bezoek aan de Canadese militaire begraafplaats. Eenmaal in de buurt van het plaatsje Troarn zullen we een van de vier bruggen over de rivier de Dive bekijken die onder andere door het 1ste Canadese Parachutisten Bataljon werd vernietigd. Hierna rijden we door naar de Merville batterij die door het Britse 9e Parachutisten Bataljon en de 3e Parachutisten Brigade werd ingenomen. De dag sluiten we af met een bezoek aan de Bénouville Brug, beter bekend als Pegasus Bridge, en een stop bij de Britse militaire begraafplaats van Ranville.

Dag 3:
Na het ontbijt rijden we naar het plaatsje Sainte-Mère-Église dat een belangrijk knooppunt was voor zowel de Duitsers als de geallieerden die de 82nd Airborne Division hier naartoe zonden. 
In Sainte-Mère-Église bezoeken we onder andere het "Airborne Museum" en de kerk waar John Steele met zijn parachute aan bleef hangen. Vervolgens rijden we verder naar Sainte-Marie-du-Mont, Poppeville en Brécourt Manor en bekijken we hoe de 101st Airborne de uitgangen vanuit Utah Beach voor de 4e Divisie voor een groot gedeelte vrij wist te maken. Vervolgens rijden we via een van deze uitgangen richting Utah Beach en krijgt u informatie hoe de situatie eruit zag voor de 4e divisie. Tot slot brengen we een bezoek aan Carentan en rijden we hierna terug naar het hotel

 
 Dag 4:
Deze dag staat merendeels in het teken van het landingsstrand Omaha Beach waar in de vroege ochtend van 6 juni 1944 het Amerikaanse leger landde. We beginnen onze dag bij het Franse kustplaatsje Vierville-sur-mer. Terwijl we de kustlijn volgen, worden de bewegingen van de 29ste en 1ste Amerikaanse Infanterie Divisies uiteengezet. Ter hoogte van het plaatsje Saint-Laurent-sur-Mer verlaten we de bus en gaan te voet verder over het strand. We volgen een van de routes die door de Amerikaanse infanterie werd gekozen om bovenop de verhoging te komen. Eenmaal hier aangekomen zullen  we een bezoek brengen aan de Amerikaanse militaire begraafplaats en het Memorial bij het plaatsje Colleville-sur-Mer. Na dit indrukwekkende bezoek rijden we door naar Pointe du Hoc waar u informatie krijgt over de situatie van het 2e Ranger Bataljon. De dag sluiten we af met een stop bij La Cambe Duitse militaire begraafplaats waar de verliezen van beide partijen zal worden besproken.


Dag 5:
Na het ontbijt rijden we naar Longues-sur-Mer waar we een aantal kustbatterijen en een observatiepost zullen bekijken. Deze stellingen geven een goede indruk hoe de Atlantikwall er ten tijde van de Tweede Wereldoorlog uitzag. Hierna rijden we door naar het kustplaatsje Arromanches - waar relatief kort na D-Day een kunstmatige haven werd aangelegd - en bezoeken we het "Landing Museum". Vervolgens rijden we verder langs de kust richting Juno Beach en zullen we een stop maken bij het Juno Beach Center waar u meer informatie krijgt over de bijdrage van de 3e Canadese Infanterie Divisie op D-Day. In de middag rijden we verder naar Ouistreham en brengen we een bezoek aan Sword Beach waar de situatie van de Britse 3e Infanterie Divisie nader besproken zal worden. Voordat we terugkeren naar het hotel brengen we een kort bezoek aan Bény-sur-Mer en de Canadese militaire begraafplaats.     

Dag 6:
Na het ontbijt verlaten we het hotel en rijden we terug richting Nederland. Tijdens de terugreis kunt u bijkomen van alle indrukken van de afgelopen dagen.© Roy de Lange

Operatie Overlord

  • Tot in detail leren hoe de eerste fase van Operatie Overlord in zijn werk ging
  • Reisbegeleiding door specialistische gids (Roy de Lange)
  • Kleine groep mensen en dus meer tijd en vrijheid
  • De vrijheid om te lunchen en dineren op eigen gelegenheid


Data en prijzen

30 maart - 4 april 2020
EUR 800,-  p.p. 
Toeslag 1-persoonskamer EUR 300,-

[email protected]

© Roy de Lange
KvK: 70837821